Drive & Cruise: Ontdek de Parels van het Noorden vanuit Zeebrugge

Met MSC Cruises kan je deze winter lekker dichtbij en super gemakkelijk op cruise vertrekken. Wij scheepten onlangs in Zeebrugge in aan boord van MSC Magnifica voor een heerlijk weekje vakantie en een bezoek aan Amsterdam, Hamburg, Le Havre en Southampton.

Heb je zin om er de komende weken eens lekker tussenuit te gaan, wat cultuur op te snuiven en volop te genieten van luxe en comfort? Dan raden we een cruise naar de Parels van het Noorden aan. Terwijl je aan boord van MSC Magnifica geniet van la dolce vita, heerlijke cocktails en bijpassende Italiaanse gerechten brengt je varende luxeresort je van stad naar stad. Het enige wat jij moet doen: sit back and relax.

MSC Magnifica, een drijvend luxeresort

Terwijl we aankomen aan de cruiseterminal van Zeebrugge ligt ons drijvende luxeresort al op ons te wachten. De auto parkeren doen we gratis en in alle veiligheid op het bewaakte terrein van de haven. Eenmaal de koffers afgegeven en onze reisdocumenten gecheckt zijn we klaar om aan boord te gaan van MSC Magnifica.

Eenmaal aan boord worden we vriendelijk begroet door het personeel dat ons maar al te graag de weg wijst naar onze kajuit, het restaurant en onze toekomstige favoriete bar. Vooraleer we een hapje gaan eten besluiten we onze handbagage naar de kajuit te brengen. Omdat het eventjes geleden is dat we aan boord van een cruiseschip waren, is het ook voor ons een beetje zoeken. Maar al snel vinden we het juiste dek, de juiste gang en zijn we op weg naar onze kamer voor de komende zeven nachten.

Zoals we gewend zijn van MSC Cruises is de kajuit lekker modern en strak ingericht. Wat ons meteen opvalt bij het binnengaan van de kajuit is de prachtige kleur waarin ze gedecoreerd is. De tint blauw past perfect bij de houten muurbekleding en het meubilair. Recht voor ons zien we de kamerbrede glazen schuifdeur die toegang geeft tot het grote balkon. We besluiten meteen dat dit de perfecte plaats wordt om bij het afvaren de aangeboden fles bubbels te degusteren. Naast het tafeltje staat trouwens nog een leuke zetel met twee MSC-dekentjes voor wanneer het iets te fris wordt op het terras.

De rechterkant van de kajuit wordt ingenomen door een gigantische spiegel die de kamer een extra ruim gevoel geeft. Naast de spiegel staat een hoekkast waarin de minibar zit verscholen. Wanneer we het kleine televisietoestel bovenop de kast zien, kijken we elkaar bedenkelijk aan. Terwijl de meeste cruiseschepen vandaag de dag grote televisieschermen in de kajuiten hebben, is dit exemplaar zelfs kleiner dan ons computerscherm thuis. Maar niet getreurd, er is zodanig veel te beleven en te doen aan boord dat – zo zal achteraf blijken – we het toestel zelfs niet één keer zullen aanzetten.

In tegenstelling tot sommige andere schepen heeft onze kajuit aan boord van MSC Magnifica voldoende opbergruimte. We zullen voor een keer dus niet moeten puzzelen om al onze kleren op te bergen, iets wat je tijdens een cruise trouwens maar een keer moet doen aangezien je hotel met je meereist. In de ruime kleerkast bevindt zich ook de minisafe. Handig om onze portefeuilles en reisdocumenten veilig op te bergen want die hebben we aan boord toch niet nodig. De MSC cruise card opent namelijk niet alleen de deur van de kajuit, het is ook ons identificatie- en betalingsmiddel aan boord. Handig en veilig!

Culinaire verleiding

Een van de redenen om te kiezen voor een vakantie op zee is natuurlijk het culinaire aanbod dat de schepen aanbieden. En dat is aan boord van MSC Magnifica niet anders. Het schip biedt keuze uit maar liefst vijf restaurants die gerechten uit de hele wereld serveren. Het Oriental Plaza is een specialiteitenrestaurant dat heerlijke Aziatische gerechten serveert. Het buffet op dek 13 biedt dan weer een informeel en lekker alternatief. Grenzend aan het buffetrestaurant is er trouwens een leuke buitenruimte waar je heerlijk kan genieten van de zeelucht tijdens het eten.

Ook wat bars en lounges betreft komt de bourgondiër in ons aan zijn trekken. In de 12 themabars en lounges aan boord is het heerlijk genieten van een topselectie aan lekkere wijnen en internationale bieren, evenals klassieke cocktails en premium sterke dranken. Wie het liever alcoholvrij houdt komt natuurlijk ook aan zijn trekken. In de bar in het atrium kan je genieten van een cocktail terwijl je luistert naar een vleugje pianomuziek. Onze favoriete bars zijn alvast de Tiger Bar en L’Ametista Lounge. In de levendige bars serveren ze niet alleen de heerlijkste cocktails, er staat ook elke avond leuk entertainment op het programma.

L’Olimpiade Sporting Bar met zijn opvallende looppiste en rode bobslee is dan weer de favoriete plek om een sportwedstrijd te volgen op de televisieschermen of een partijtje snooker te spelen.

Fun, fun, fun

We hadden het eerder al gezegd, voor verveling aan boord van MSC Magnifica is er geen tijd. Gedurende de dag kan je elkaar competitief uitdagen op het sportveld, lekker baantjes trekken in het binnen- en buitenzwembad, een dansles volgen, een balletje laten rollen in de mini-bowling of (figuurlijk) overkop gaan in de 4D-cinema. Voor wie aan z’n conditie wil werken is er natuurlijk een high-tech gym en hardloopbaan. Wil je helemaal tot rust komen dan kan je een zalige massage boeken in de luxueuze MSC Aurea Spa. Voor de iets jongere cruisers zijn er speciale themaclubs aan boord. De kinderclubs hebben diverse speciale programma’s met activiteiten waarmee de kids met elkaar kennis kunnen maken en vrienden kunnen worden. Buiten is er een klein kinderzwembad en miniwaterglijbaan.

’s Avonds is het dan tijd voor een show in het theater, themafeestjes, karaoke of een gokje in het casino. Oh, moeten we nog vermelden dat de bars en lounges net als de disco tot laat in de avond open zijn?

De Parels van het Noorden

We zijn natuurlijk niet op vakantie om enkel maar aan boord van MSC Magnifica te blijven. Gedurende de zevendaagse cruise is het ook de bedoeling om de eeuwenoude geschiedenis en architectuur van vijf Europese steden te ontdekken.

IJmuiden is de eerste plaats waar het schip aanmeert. Van hieruit bereiken we in geen tijd Amsterdam. De hoofdstad van Nederland is een bruisende stad die bestaat uit beeldschone grachten, bruggen en prachtige 16de-eeuwse architectuur. Populaire attracties zijn onder andere het Anne Frank Huis, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum.

Wie de sfeer van vroeger wil opsnuiven moet zeker een wandeling maken door de smalle straatjes van de Jordaan. Over deze volksbuurt wordt vaak gezegd dat het de meest charmante buurt van Amsterdam is. Je vindt er tientallen onafhankelijke kunstgalerijen, antiekwinkels, binnentuinen en geweldige bars en restaurants. De ultieme foto voor je ansichtkaart van Amsterdam is natuurlijk de 17de-eeuwse grachtengordel. Wist je trouwens dat de grachten die door de stad lopen in totaal meer dan 100 kilometer lang zijn? Tijdens een begeleide boottocht op de grachten krijg je niet alleen een uniek beeld van de binnenstad en zijn statige herenhuizen, je leert ook een pak fascinerende feiten, zoals waarom de kantelende huizen langs de grachten bekend staan ​​als ‘dansende huizen’. Na zonsondergang, wanneer de bruggen verlicht zijn, krijgt de stad trouwens een heel andere en magische sfeer.

Aan de noordkant van Amsterdam ligt het opvallende witte EYE-gebouw. Je bereikt het via het centraal station waar een veerboot je in drie minuten naar de overkant van de rivier het IJ brengt. Sinds de opening in 2012 is het gebouw in snel tempo een van de meest iconische landmarks van Amsterdam geworden. Het EYE Filmmuseum toont retrospectieven en hedendaagse tentoonstellingen, evenals een uitgebreide filmbibliotheek en bioscoop. Vanop het terras van de restaurantbar heb je een prachtig uitzicht op het water. De A’DAM Toren, naast het EYE-gebouw, torent met zijn 22 verdiepingen ver boven alles en iedereen uit. In de toren bevinden zich verschillende bars, restaurants en een uitzichtpunt met een spectaculair zicht over Amsterdam. Voor echte waaghalzen biedt ‘Over The Edge’ een ritje in een schommel 100 meter boven de grond. Een andere must-see is STRAAT. Het museum is gevestigd in een enorm pakhuis op de vroegere NDSM-werf en toont de grootste straatkunstcollectie ter wereld. STRAAT ligt op 15 minuten met de veerboot van Amsterdam Centraal.

Na een ontspannende dag op zee arriveren we in Hamburg. De stad aan de rivier Elbe overbrugt continentaal Europa en Scandinavië en staat bekend om zijn elegante boulevards, statige gebouwen, smaragdgroene parken en Speicherstadt. Met een oppervlakte van 630.000 vierkante meter is Speicherstadt het grootste magazijndistrict ter wereld. Gebouwd tussen 1883 en 1927, herbergt het district opmerkelijke neogotische bakstenen gebouwen die nu musea, moderne technologiebedrijven en mediabedrijven huisvesten. Je kan het doolhof van steegjes, kanalen en bruggen privé of met een MSC Cruise-excursie verkennen. Tijdens de excursie leer je meer over dit beroemde UNESCO-werelderfgoed en zijn unieke architectuur.

Het prachtig versierde stadhuis van Hamburg is een andere must-see tijdens je bezoek. Het Hamburger Rathaus, zoals het officieel heet, ligt in de wijk Altstadt nabij het Binnenalster-meer en het centraal station. Het indrukwekkende stadhuis werd gebouwd van 1886 tot 1897 en is de thuisbasis van het parlement, de senaat en de burgemeester van Hamburg. Het stadhuis van Hamburg is open voor het publiek en je kan er aansluiten bij een rondleiding of een tentoonstelling bezoeken.

Een andere must-visit in Hamburg is de iconische Sint-Michielskerk. Het is een van de vijf lutherse hoofdkerken van Hamburg en wordt beschouwd als een van de mooiste protestantse barokke kerken. In een nabijgelegen steegje krijg je een mooi beeld van enkele 17de-eeuwse huizen.

Na ons bezoek aan Hamburg zet MSC Magnifica koers richting het Engelse Southampton. Terwijl het duizend jaar oude Southampton in sommige delen een stuk van zijn middeleeuwse charme heeft behouden, heeft de stad zichzelf opnieuw uitgevonden als 21ste-eeuws winkelparadijs. Het hart van de moderne stad is het Civic Centre. Op loopafstand van de haven vind je er de uitstekende Southampton City Art Gallery met zijn collectie werken van hedendaagse Britse kunstenaars. Langs de Western Esplanade ontdek je een aantal restanten van de oude stadsmuur. De muur werd na een Franse aanval in 1338 herbouwd en bevat onder meer Gods House Tower, aan de zuidkant van de oude stad in Winkle Street. Het historische gebouw herbergt momenteel het Museum voor Archeologie. De best bewaarde van de zeven stadspoorten is Bargate, aan de andere kant van de oude stad, aan het begin van de High Street. Op het mooie gebouw zie je naast de verdedigingsopeningen een aantal leeuwen en klassieke figuren.

Vanuit Southampton kan je makkelijk een aantal toeristische topattracties in Zuid-Engeland bereiken. Denken we maar aan de nabijgelegen historische steden Winchester en Salisbury met hun wereldberoemde kathedralen, en Stonehenge – een van de meest intrigerende en oude locaties in het Verenigd Koninkrijk. Ook Londen ligt binnen handbereik. De grote historische bezienswaardigheden van de hoofdstad – Big Ben, Westminster Abbey, Buckingham Palace, St Paul’s Cathedral, Tower of London,… zijn niet te missen hotspots. Of je kan gaan shoppen in Oxford Street, Hyde Park verkennen, Covent Garden of een van de vele musea of ​​kunstgalerijen bezoeken. Wat zeker niet mag ontbreken is een typische afternoon tea en een bezoek aan een typisch Engelse pub.

De volgende dag staat Le Havre op het programma. Van hieruit kan je richting Parijs trekken, een bezoek brengen aan het pittoreske Honfleur of genieten van de unieke krijtrotsen en een deugddoende strandwandeling in Étretat. Le Havre zelf is een bedevaartsoord voor liefhebbers van hedendaagse architectuur. Na de bijna totale vernietiging tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Le Havre tussen 1946 en 1964 herbouwd door Auguste Perret. Hoewel de eindeloze alledaagse woonblokken ietwat ontmoedigend kunnen zijn, zijn de weinige overblijfselen van de oude stad mooi geïntegreerd in zijn stadsontwerp. Een goed voorbeeld daarvan is de kathedraal van Le Havre. Het gebouw met zijn barokke voorgevel dateert uit de 16de en 17de eeuw en is een van de oudste gebouwen in de stad. De nabijgelegen moderne Sint-Jozefkerk staat dan weer in schril contrast met de kathedraal. De kerk, gebouwd in beton tussen 1951 en 1958, en zijn 107 meter hoge toren fungeren als een baken dat zichtbaar is vanaf zee. Het wordt dan ook niet voor niets de vuurtoren van Le Havre genoemd. Centraal in Le Havre ligt het opmerkelijke architecturale werk van de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. Het Huis van Cultuur is gebouwd in 1982 en heeft vanwege de vorm van het gebouw de bijnaam ‘de vulkaan’ gekregen.

De laatste haven waar MSC Magnifica aanmeert is Zeebrugge, op een paar kilometer van Brugge. Het is meteen het einde van onze reis. Toch kunnen we niet naar huis rijden zonder te stoppen in de pittoreske UNESCO-werelderfgoedstad. Brugge is namelijk een van Europa’s best bewaarde middeleeuwse steden en het zou zonde zijn om niet eventjes over de geplaveide straatjes en langs de schilderachtige grachten te slenteren. Als toeristen in eigen land besluiten we nog een namiddag te genieten van een aantal traditionele lekkernijen zoals wafels, Belgische chocolade en natuurlijk onze wereldberoemde bieren. We kunnen ons geen beter einde van deze magnifieke reis voorstellen.

Heb je zin gekregen om zelf op ontdekking te gaan naar de Parels van het Noorden? MSC Magnifica vaart nog tot en met 7 april vanuit Zeebrugge naar Amsterdam, Hamburg, Southampton en Le Havre. Inschepen kan al vanaf 249€ (plus 70€ hotelservicekosten). Meer info en boekingen via msccruises.be.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *